Het boek BEVINGEN is het eerste en tot nu toe enige overzichtswerk over de Groningse aardbevingen.
Het is geschreven door de Groningse journalist Mike Tomale.

Op 29 mei 1959 ontdekt de NAM in Kolham bij Slochteren aardgas in een zandsteenlaag op ruim tweeënhalve kilometer diepte. Meer boringen volgen en leiden tot de conclusie dat het hier om een groot gasveld gaat. Op 30 mei 1963 wordt de concessie Groningen verleend.

De aardgaswinning heeft enorme gevolgen gehad, voor Groningen en heel Nederland. Het gas heeft sterk bijgedragen aan onze welvaart. Maar de schaduwzijde van de gaswinning is voor de Groningers letterlijk voelbaar geworden. Het leven van tienduizenden is ontregeld. Hoewel de schade al enorm is, verwachten velen dat de grote klappen nog moeten komen.

Aardbevingen in Groningen: de feiten, betrokken partijen en de emoties, daarover gaat dit boek. Groningen is een prachtige provincie: Er gaat niets boven Groningen tenslotte. Maar het is ook een provincie met een levensgroot ondergronds probleem dat lange tijd niet werd erkend. Deskundige Meent van der Sluis werd in 1986 nog weggelachen toen hij verband legde tussen aardbevingen en gaswinning. Aan hem is het boek opgedragen.

Lees het meest informatieve en overzichtelijke boek over de aardbevingen in Groningen, rijk geïllustreerd.

 

Boekgegevens:

Mike Tomale, BEVINGEN. Aardbevingen in Groningen. Gevolgen – ervaringen – emoties.
Uitgeverij Leander, 2015. € 19,95
ISBN/EAN: 978-94-91181-05-4 (256 blz.)

Uitgeverij Leander is eind 2016 gestopt wegens pensionering van de eigenaar. Er is nog een beperkte voorraad BEVINGEN-boeken beschikbaar.

Zie pagina Bestellen.